Ressurstorget logo

Tilbake til forsiden

1621588305280

Arbeidsledig og søker jobb – hvordan komme over det første hinderet

Publisert 08 jun. 2021

Mange svarer at det første hinderet er å sette i gang. Å starte prosessen. Det er så mange andre ting og oppgaver jeg må gjøre først, før jeg kan sette i gang å søke meg en ny jobb.

Av Per Erik Henriksen Min opplevelse, etter å ha jobbet med dette i over 20 år, er at den arbeidsledige ikke har forstått hvilken situasjon man faktisk er i. Mange regner med at noen snart kommer til å ringe og tilby jobb, eller at «det ordner seg nok til slutt». De antar det så lenge at det blir en vane å vente. Det blir en vane å anta. Så, etter å ha ventet lenge og lengre enn det, blir det etter hvert veldig vanskelig å sette i gang – «jeg skal bare … først». Det er jo ikke noe poeng å ringe før lunsj, for da sitter jo alle i møte. Etter lunsj går det jo ikke, for da er jo folk opptatt med å avslutte dagen - osv. osv. Ikke kan jeg ringe fredag, for da er jo folk enten på vei til eller allerede på hytta.

Mange sier at dette første hinderet er også det største.

Det er min erfaring etter mer enn 2 tiår i «bransjen».

Mentalt skift

Veldig mange arbeidsledige tar ikke sin situasjon alvorlig nok og venter på at noen skal ordne opp. NAV kommer sikkert med noen jobbtilbud snart. For oss seniorer, kommer ikke NAV med noen løsning annet enn dagpenger. Og dagpenger rekker ikke langt.

Som arbeidsledig må du først og fremst gjennom et mentalt skift. Du må innse at du må ordne det selv og at det å være arbeidssøker er en 24/7-jobb. Lørdag og søndag kan også brukes.

Du må være brutalt ærlig mot deg selv, og det kan være veldig vanskelig uten hjelp fra andre. Andre du stoler på. Andre som ikke er nærmeste familie.

Det er ofte hensiktsmessig å starte med å kartlegge hva du vil/ikke vil og hva du kan/ikke kan.

Her er det på sin plass å minne om kompetansetrappen og at det er veldig kort vei fra å være Ubevisst Kompetent (dette er et stadium hvor du har så mye kompetanse på et tema at du tenker at du ikke behøver å lære mer om dette) til det første trinnet som er Ubevisst Inkompetent. Begge disse trinnene er behagelige steder å være, inntil det går opp for deg at du er akterutseilt, andre passerer deg og får den jobben som det egentlig stod ditt navn på. De aller fleste av de vi trener er på Ubevisst Kompetent-trinnet og mener at de skal fikse dette på egen hånd. "Jeg har jo tross alt ansatt mange og lest mange CV-er og søknader, så dette kan jeg". Det er en farlig holdning. Det betyr at du antagelig ikke er tilstrekkelig mottakelig for innspill og du har ikke foretatt et mentalt skift.

Hvordan ville du løst dette i en vanlig jobb? Antagelig å innse at du må gå fra en modus som sier at det ringer noen nå snart, til å ta skjeen i egen hånd å gjøre noe med det! Du må gjennom det mentale skifte. Jo raskere, jo bedre.

8 råd

Ressurstorget har utarbeidet 8 råd til deg som ønsker deg ny jobb. Du finner de på våre web-sider. Vi har berørt en liten del av det ovenfor. I Ressurstorgets program vil vi arbeide med alle disse slik at du blir bedre i stand til å skaffe deg en jobb. Som deltaker hos oss vil du bli møtt med respekt og forståelse for din situasjon, samt et dedikert ønske om å gjøre vårt beste for at du skal komme deg tilbake i en jobbsituasjon.

Tilbake til forsiden