Ressurstorget logo

Tilbake til forsiden

1620646480219

Jeg er arbeidsledig og søker jobb – hva gjør jeg feil?

Publisert 08 jun. 2021

Mange spør seg dette spørsmålet og svaret er ikke enkelt å gi. Dette skyldes at det ikke finnes et enkelt svar på dette. Det finnes heller ikke en korrekt fremgangsmåte, men det finnes en rekke råd og anbefalinger som det er nødvendig å ta hensyn til for å øke sannsynligheten for å lykkes.

Av Øystein Jåtog-Rød Du er ikke alene som jobbsøker, så du må finne en måte å komme deg til finalen hos en arbeidsgiver slik at du kan få vist deg frem fra dine beste sider.

De fleste kontakter med mulige arbeidsgivere skjer gjennom møter, nettverk eller søknad på utlyste stillinger. En fellesnevner for disse er at de ofte er korte – noen hørte om deg i et møte eller samtale, noen fanget deg opp i et nettverk (f.eks. sosiale medier) eller noen leste raskt en søknad eller CV fra deg. Det er da unødvendig å si at når dette skjer, må alt være perfekt eller skille seg positivt ut fra mengden. Tenk deg selv en utlyst stilling der rekrutterer, eller arbeidsgiver, mottar over 100 søknader. De bruker ikke lang tid på hver søknad. Hvis de blir nysgjerrige, kan de ta et raskt søk på nettet for å se mer om deg. Er søknaden standard eller intetsigende – blir du ikke tatt med. Er det man finner på nett om deg ufordelaktig (ingenting, lite eller spesielle situasjoner eller bilder) – kan du ryke ut.

Grunnarbeidet

Det er ingen fasit, men min erfaring er at noen ting må på plass.

Som arbeidsledig er du i en vanskelig situasjon, men du må dessverre bite tennene sammen og rette deg opp. Ikke tillat deg å forfalle – psykisk eller fysisk. Ingen ansetter er demotivert og nedfor person. Det er ingen idealer, men bruk dagen som om du har en vanlig jobb. Å skaffe seg jobb er en fulltidsjobb – og det er lov å jobbe overtid.

Sjekk profilene dine på sosiale medier. Alle blir googlet. Vi ønsker å finne korrekt og god informasjon, spesielt på Linkedin som er det ledende stedet for informasjon om personer ved ansettelser. Unngå utagerende bilder (eksempelvis festbilder). Er du senior, unngå å se ut som en som er eldre enn den man er. Arbeidsgivere leter etter kollegaer som skal passe inn i virksomhetskulturen. Se gjerne på andre profiler for å få inspirasjon. Vær åpen for å bygge nettverk på Linkedin. Din neste kollega og arbeidsgiver er garantert der.

Søknad og CV er ofte det første en rekrutterer ser fra deg. CV-en skal være kortfattet (maks 2 sider) og vise historikken din med fokus på kunnskap, kompetanse, erfaringer og resultater. Søknaden din ser fremover (ikke gjenta CV-en). Her beskriver du hvorfor du er den rette for akkurat denne jobben. Vis at du forstår jobben, virksomheten og hva du kan bidra med. Hovedteksten bør ikke være mer enn 3/4 side. Søknad og CV må tilpasses den enkelte stilling. Ikke send en standard til alle – det skjønner man fort.

Du har allerede i grunnarbeidet fått mye å tenke på. Dette er ofte utfordrende å ordne alene, og vi anbefaler deg sterkt å skaffe deg hjelp fra venner eller profesjonelle. Profesjonelle koster ofte noe, men gir ofte bedre effekt. De har også lettere for å gi deg ærligere tilbakemeldinger.

8 råd

Ressurstorget har utarbeidet 8 råd til deg som ønsker deg ny jobb. Du finner de på våre web-sider. Vi har berørt en liten del av det ovenfor. I Ressurstorgets program vil vi arbeide med alle disse slik at du blir bedre i stand til å skaffe deg en jobb. Som deltaker hos oss så vil du bli møtt med respekt og forståelse for din situasjon, samt et dedikert ønske om å gjøre vårt beste for at du skal komme deg tilbake i en jobbsituasjon.

Tilbake til forsiden